top of page
acne-6822174_1280.jpg
struggle-3805349_1280.jpg

Acne är en vanlig hudåkomma som påverkar både tonåringar och vuxna. Det uppstår när hårsäckarna täpps till med talg och döda hudceller, vilket leder till inflammation och bildande av finnar, pormaskar och ibland även cystor.

 

Acne förekommer oftast i ansiktet, på bröstet, ryggen och axlarna. Orsakerna till acne kan variera, men vanliga faktorer inkluderar hormonella förändringar under tonåren, ärftlighet, stress, fet hud och användning av olämpliga hudvårdsprodukter.

Det finns olika typer av acne, som t.ex. komedoner (pormaskar), papuler (röda och inflammerade finnar) och pustler (finnar med varfyllning).

 

Behandling av acne kan variera beroende på svårighetsgraden. Vanliga behandlingsmetoder inkluderar krämer och geler med bland annat retinoider och benzoylperoxid, receptbelagda mediciner som antibiotika eller hormonella behandlingar, samt hudbehandlingar såsom kemiska peelings eller laserterapi.

 

Det är viktigt att undvika att klämma på finnar, då detta kan leda till ärrbildning och spridning av infektionen.

 

En bra hudvårdsrutin med milda rengöringsprodukter och fuktighetskrämer kan också hjälpa till att hålla huden fri från akne.

 

Om akne är svår eller inte svarar på egenvård, är det bäst att konsultera en läkare för vidare behandling.

Det finns HJÄLP att få!

ACNE

Boka en tid hos våra allmänspecialister eller hos vår hudläkare för att få hjälp med din hud!

bottom of page