top of page

Manligt håravfall

Manligt håravfall, även känt som androgen alopeci, är en vanlig orsak till håravfall hos män. Det påverkar upp till 70% av alla män någon gång i livet. Håravfallet beror på en kombination av genetiska och hormonella faktorer, och kan börja redan i 20-årsåldern. Symptomen på manligt håravfall kan variera, men vanligtvis börjar det med att håret tunnas ut på hjässan och vid tinningarna. Med tiden kan det leda till en tydlig M-formad hårförlust framtill på huvudet och en tunnare krona. I vissa fall kan håravfallet fortsätta tills det endast finns en krans av hår kvar längs sidorna och baksidan av huvudet. Det finns flera behandlingar för manligt håravfall.

 

På Norrländsk Sjukvård erbjuder vi tablettbehandling med minimala eventuella biverkningar. Tabletten heter Finasterid och det finns gott om forskning som stödjer denna behandling. Dock är det viktigt att komma ihåg att resultaten av behandlingen kan variera från person till person. Det är alltid bäst att rådgöra med en läkare för att hitta den bästa lösningen och behandlingen för din individuella situation.

 

Förutom medicinska behandlingar finns det också livsstilsförändringar som kan hjälpa till att bromsa håravfallet. Att undvika stress, äta en balanserad kost och undvika starka kemikalier i hårvårdsprodukter kan alla bidra till att bevara hårets hälsa. Upplever du manligt håravfall och letar efter en lösning är det viktigt att inte ge upp hoppet. Med rätt behandling och omvårdnad är det möjligt att bromsa håravfallet och i vissa fall till och med återfå en del av det förlorade håret.

 

Kontakta ossNorrländsk Sjukvård idag om du behöver hjälp med behandling mot håravfall.

01- Första träffen

Här träffar du vår läkare, ni går igenom din hårsituation och ärftlighet och gör en plan för just dig! Vi fotograferar för din journal, så att vi har att jämföra med vid uppföljningar. Du får recept på medicinen om det bedöms som att du ska ha det.

02 - Uppföljning 3 månader

Ni pratar igenom hur det fungerar, eventuella biverkningar, tillägg eller annat. Vi fotograferar och lägger in i din journal.

03- Uppföljning 6 månader

Ni pratar igenom hur det fungerar, eventuella biverkningar, tillägg eller annat. Vi fotograferar och lägger in i din journal.

04 - Årsuppföljning 12 mån

Årsuppföljning, utvärdering. Resonera runt fortsatt behandling. Fotografering. Om fortsatt behandling så uppföljning 1 gång/år.

bottom of page